Виши суд у Пожаревцу део своје судске праксе уназад неколико година објављује у стручним часописима "Глосаријум", "Параграф" и "Правни информатор". Предстојећи билтени судске праксе овог суда обухватиће нашу будућу судску праксу. Планирали смо да се билтен састоји од сентенци из кривичног и грађанског права, наћи ће се ту понеки теоријско - практични рад, а имаћемо и сталну рубрику "Пожаревачки суд кроз векове" у оквиру које ћемо подсетити на историјат Првог нахијског суда у Србији који је наша претеча и представити део судске праксе тог суда. Надамо се да ће садржај билтена судске праксе Вишег суда у Пожаревцу оправдати очекивања стручне јавности. Билтени ће излазити два пута годишње, надамо се редовно.

"Најбоља владавина је она у којој човек мора да се покрива само законима"
Волтер


Поштовани, 

Представљамо вам други број Билтена судске праксе Вишег суда у Пожаревцу за 2015. годину. Редакција се нада да ће ово издање привући пажњу читалаца и стручне јавности. Опет, као у првом броју, имамо сталне рубрике: теоријско - правна разматрања, актуелну судску праксу нашег суда, судовање кроз векове.

Поштовани,

Представљамо Вам први примерак Билтена судске праксе Вишег суда у Пожаревцу. Пошто се ради о суду са дугогодишњом традицијом, сматрали смо да је крајње време да се Виши суд у Пожаревцу огласи и у штампаном издању своје судске праксе. То је најмање што следбеници Првог нахијског суда у Србији могу да учине на крају другог века постојања пожаревачког суда.

Судска пракса према члану 142. Устава Републике Србије није извор права, али свакако има велики и несумњив значај у судовању. Њени аутори су судије и судијски помоћници, па је стручни ауторитет несумњив. Осим тога, судска пракса има стварну вредност у уједначавању примене права и афирмисању најбољег решења. Ни један правни систем није савршен, наравно ни наш, и не може под правну норму да подведе све облике људског понашањ. Живот је увек инвентивнији и бржи од прописа. Зато је судска пракса добродошла да отклони недоумице те врсте и помогне судовању.

 

 

Молимо да евентуалне примедбе и стручне критике пошаљете путем интернет адресе овог суда - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

С поштовањем, 
судија Милица Аризановић